Click for next page ( 6


The National Academies | 500 Fifth St. N.W. | Washington, D.C. 20001
Copyright © National Academy of Sciences. All rights reserved.
Terms of Use and Privacy Statement



Below are the first 10 and last 10 pages of uncorrected machine-read text (when available) of this chapter, followed by the top 30 algorithmically extracted key phrases from the chapter as a whole.
Intended to provide our own search engines and external engines with highly rich, chapter-representative searchable text on the opening pages of each chapter. Because it is UNCORRECTED material, please consider the following text as a useful but insufficient proxy for the authoritative book pages.

Do not use for reproduction, copying, pasting, or reading; exclusively for search engines.

OCR for page 5
o Commitment to action. Students are polled at various times during the class to assess whether certain actions make sense for their scale of operations. Discussions focus on encouraging students to see the HSP as the central link of all the procedures at the transit service and central to their entire management approach. (Ultimately, the first goal of every transit service is safe operations, and, when activities are seen as relating to this primary goal, the activities are made more palatable.) At the end of the course, students are asked to commit to when they will complete their plan. They are asked to set out exactly, in terms of weeks or months, how long it will take them to complete the plan. This action of "committing by testifying" in front of the class and the instructor helps to encourage action when students return to their home office. Use of the three above techniques will help participants understand the material and will ensure that they take action and continue working when they return to their home offices. Conceptual Agenda and Elapsed Times The following agenda shows the total elapsed time and topics for an 8-hour workshop based on the HSP template. The total time for each topic is also shown. Note that lunch or a half-day break occurs at the 4 hours elapsed time point. The course content has been prepared with this format so the course can be given in one 8-hour day or in two half-day sessions. In general, if at all possible, the course is more effective when the course is given over a 2-day period to allow for more networking and, it is believed, more material retention. Also, by giving the course over a 2-day period, the occasional issue of "lunch stragglers" or serving lunch is avoided. 5

OCR for page 5
Elapsed Time/Topic/Total Time for Topic 0:00 Welcome (5 minutes) 0:05 Introductions and Cost Benefit of Being Prepared (20 minutes) 0:25 Expectations of the Workshop and Use of the HSP Template (20 minutes) 0:45 Definition of Terms and Introduction to Glossary (10 minutes) 0:55 Section 1: Establish Policies (60 minutes) 1:55 Section 2: Organization, Roles and Responsibilities (50 minutes) 2:45 Break (15 minutes) 3:00 Section 3: Countermeasures Part A: Prevention (30 minutes) Part B: Mitigation (30 minutes) 4:00 Section 3: Countermeasures Part C: Preparedness (60 minutes) 5:00 Section 3: Countermeasures Part D: Response (75 minutes) 6:15 Section 3: Countermeasures Part E: Recovery (30 minutes) 6:45 Break (15 minutes) 7:00 Section 4: Plan Maintenance (30 minutes) 7:30 Summary and Review (20 minutes) 7:50 Evaluation (10 minutes) 8:00 Adjourn Elapsed time is 8 hours. 6